Overspannen, gewoon ziek of stress klachten.

De amerikaanse psycholoog H.J. Freudenberg gebruikte het begrip burn-outsyndroom voor het eerst in 1974. Hij zag iets nieuws bij zijn patiënten; namelijk de zeer betrokken werknemers leken wel opgebrand. Deze mensen hadden in vuur en vlam gestaan voor hun werk, dat ze meestal gewoon deden vanuit passie & loyaliteit want het hoorde er gewoon bij. De reden dat deze patiënten opgebrand raakten kwam doordat ze in hun werk niet bereikten wat ze graag wilden bereiken. Uit cijfers in het CBS blijkt dat een burn-out in veel verschillende beroepssectoren voorkomt, maar het minste in de landbouw en visserij!

Volgens cijfers van het CBS is het aantal ziekmeldingen welke bij een bedrijfsarts gemeld worden 64% van het aantal gevallen met werkgerelateerde vermoeidheidsklachten.Wat valt hieronder? Er wordt gekeken naar werkdruk, zelfstandigheid in het werk, emotioneel belastend werk, psychische vermoeidheid door het werk en slachtofferschap op het werk. Bij het CBS is de naamgeving van dit onderwerp in 2021 verandert naar ‘Psychische vermoeidheid door het werk’.

Een burn-out heeft niet alleen maar met werk te maken. Zeker niet. Echter is het vaak wel de plek waar het probleem tot uiting komt. Daarom is het zo belangrijk dat we leren deze signalen bij onszelf te herkennen, dit in vertrouwen bespreekbaar te kunnen maken en daardoor “uitval” te kunnen voorkomen.

Burn-out is een term die de laatst jaren veel gebruikt wordt. Voorheen was je gewoon overspannen of gewoon ziek. Nog steeds wordt niet “openlijk” gesproken over de reden waarom iemand thuis zit. Is dat goed of is dat slecht? Wat is het ergste wat kan gebeuren als we er “open” over zouden communiceren.

Het hebben van zorgen en onzekerheden zijn ziekmakend. We spreken al snel over stress.We worden ondergedompeld door de vele informatie die er verspreidt wordt en we zijn vaak ver verwijderd van de natuur. Een herstel moment moet letterlijk ingepland worden. Langdurige stress veroorzaakt uiteindelijk een burn-out.

De gemiddelde mens is niet langer dan 20 minuten buiten, weinig kiezen ervoor om met de fiets of lopend naar het werk te gaan. Burn-out is een symptoom van disbalans, gelukkig krijgen we allemaal een nieuwe kans en kun je “leren” je leven zo in te richten dat je een goede balans kunt vinden tussen al die drukte en je broodnodige rust….