Stress en het ideale portie prikkels

Stress is een vorm van spanning welke optreedt als een reactie op externe prikkels. Stress kan zowel lichamelijke als geestelijke gevolgen hebben.Stress kan zeker ook positief zijn, bijvoorbeeld bij gevaar of bij het voorbereiden op een wedstrijd/ een prestatie.

De grenzen tussen positieve spanning naar belasting en overbelasting overschrijd je heel geleidelijk. Meestal voel je het zelf niet bewust aankomen omdat het ook een lekker gevoel kan geven. Je zit in een flow, je wordt gewaardeerd en je gaat keihard door.

Wat je moet weten is dat de termen stress, overspannenheid en burn-out worden nog wel eens door elkaar gehaald worden. En dat kan voor onbegrip zorgen, zeker voor iemand die al in de problemen zit. Stress is een prikkel die aanzet tot actie. En zoals ik al eerder schreef; dit hoeft niet negatief te zijn! Spanning hebben we als mensen nodig om in beweging te komen, om iets te beginnen, om te presteren.

Het achterhalen en wegnemen van oorzaken van negatieve stress en het in balans brengen met positieve stress, daar kan een stress / burn-out of vitaliteitscoach graag bij.

Stress is een toestand van psychische spanning als gevolg van een prikkel die aanleiding is voor zowel psychische als fysiologische reacties. De prikkel, ook wel stressor genoemd, roept stress op al betrokkene niet de mogelijkheden heeft er adequaat op te reageren. Het gaat er dus om hoe we met “prikkels” van buitenaf “intern” omgaan

Wat is jouw ideale portie prikkels?

Prikkels ervaren we overal door onze zintuigen horen, proeven, ruiken, voelen en zien. Onze hersenen functioneren hierop. Niet iedereen heeft of kan het zelfde aantal prikkels verwerken. De ene persoon is bijvoorbeeld dol op aanraking, terwijl de ander liever wil dat mensen op afstand blijven.Mensen verschillen ontzettend hoe zij reageren op prikkels. Erachter komen hoeveel prikkels jij nodig hebt om optimaal te functioneren, is super handig voor onze eigen gezondheid. Dan kun je daar namelijk rekening mee houden en eventueel aanpassingen doen. Past het werk bijvoorbeeld wel bij jou? 

In de praktijk gebruik ik een test met verschillende stellingen. Het resultaat geeft jouw patroon / patronen aan die het beste bij jou passen. Tijdens de coaching gaan we hierover in gesprek om uiteindelijk minder stress te ervaren. Wil jij ook zo’n test? Stuur dan een mail naar info@vitaliteitscoach-arnhem.nl en dan stuur ik deze GRATIS op.