Gezond eten in de supermarkt?

Grappig, gisteravond waren wij “borrelen” bij de buren. Keurig stonden de flesjes wijn al voor ons klaar. Eigenlijk had ik me voorgenomen om geen wijn te drinken en vooral geen rood. Ik merk dat ik daar toch de volgende dag steeds meer last van krijg. Het is veel prettiger om “fit” wakker te worden. Lekker naar buiten en bewegen is  de beste start van de dag en dat doe ik graag met onze 2 honden. De natuur is goed voor je hoofd, je gezondheid, het maakt je gelukkig, verlaagt direct je stress niveau. En weet je; het verbetert ook nog je concentratie en je geheugen. Wat een voordeel om fris de dag te beginnen en zeker niet met een wollig hoofd door die rode wijn.

De verleiding. Het kaasplankje – met verrukkelijke smaken – kwam op tafel. De eigengemaakte humus, eiersalade, toast…. daar kan ik dus echt niet vanaf blijven. Er hoort natuurlijk ook een heerlijk glas wijn bij en daarna nog een glas…etc. Heel mijn “voornemen weg” om fit en op gewicht te blijven. 

Tijdens het bijpraten vertelde zij maaltijdboxen laten thuisbezorgen. Het voordeel als je druk bent en met gezonde recepten. Belangrijkste is: alles is vers. Daarnaast biedt het veel afwisseling in voeding gedurende de week.  

Het gesprek ging verder over het (slechte) eten dat in de supermarkt te koop is. Als “vitaliteitscoach” heb ik daar wel een mening over, maar ik liet het vanavond even lekker gaan. Lekker luisteren hoe anderen het doen, is ook wel eens fijn. 

Vandaag… “half fris” opende ik de nieuwbrief van Ralph Moorman. Bij hem heb ik mijn opleiding hormoon trainer gevolgd en heb ook al zijn boeken in de kast staan. Door deze mail herinnerde ik mij weer zijn waardevolle lessen. Ik voelde de drive om dit verhaal te delen. Leefstijl heeft ECHT invloed heeft op onze welvaartsziekten van tegenwoordig. Een leefstijl verander je niet zomaar, daarom ben ik ervan overtuigd dat we onze kinderen wel met de inzichten van deze tijd kunnen voeden.

Een stuk uit de nieuwsbrief van Ralph;

In de prehistorie pakten we onze speer als we zin in een stukje vlees hadden, of plukten we vruchten zo van de bomen. Niemand hoefde ons te vertellen wat goed of slecht voor ons was. Van cholesterol, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en vetzucht hadden we nog nooit gehoord. Nu jagen en verzamelen we in de supermarkt, een jachtterrein waar de gebraden kippetjes (plus zakken chips, oranjekoeken en hopjesvla) ons zo in de mond vliegen. Voor dat gemak betalen we een hoge tol: overgewicht en type II-diabetes zijn een epidemie geworden en het aantal gevallen van kanker en hart- en vaatziekten is tot recordhoogte gestegen.

Niemand twijfelt eraan dat deze rampspoed mede wordt veroorzaakt door wat we eten. Blijkbaar zijn we ergens onderweg van de savanne naar de supermarkt vergeten wat wel en niet tot ons ideale voedingspakket hoort. Waar traditie en instinct ons vroeger van giftige paddenstoelen en slecht verteerbare planten weg hielden, turen we nu vertwijfeld naar de kleine lettertjes op de etiketten en laten we ons verleiden door ronkende marketingkreten, zoals: ‘Goed voor hart- en bloedvaten!’, ‘Nu met nog minder calorieën!’ en ‘Geen suiker toegevoegd!

Onze buurman had ook een duidelijke mening over de supermarkt; niet vers, te veel troep etc. Dat klopt. Maar we weten natuurlijk ook dat er nog genoeg “echte” voeding te vinden is en het erom gaat “hoe” jij boodschappen doet. Het is ook lastig om zelf keuzes te maken, zonder beïnvloeding van alle toegevoegde stoffen en transvetten in de producten die lekker en gezond “lijken” te zijn.

Wat is “bewerkt” en wanneer mag je de teksten op de verpakking geloven en wanneer niet? Toch is het een kwestie van logisch nadenken en een voorbereiden op het boodschappen door gezonde recepten uit te zoeken. We worden namelijk snel beïnvloed door automatisch en aangeleerd gedrag. Waarbij we ook het verlangen hebben naar directe voldoening. Door bewuste aanpassing op meer vitaliteit en een gezondere leefstijl, kun je wel makkelijker keuzes maken. Het vergt een beetje investering, maar dat is het waard. Niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor de generatie na jou.

Verpest. Door de cultuur waarin we zijn opgegroeid zijn we een beetje beinvloedt en daardoor ook een de weg kwijt geraakt in de supermarkt. Wist je bijvoorbeeld dat in de jaren tachtig de magnetron op de markt kwam? Natuurlijk hadden wij er thuis ook één staan. Ook kwamen er steeds meer kant en klaar maaltijden. Lekker makkelijk en snel. We gingen van alles eten eten van gelatine pudding, bavarois tot kaasmousse en terrines. Ook kwamen er toen de vele soorten pasta, macaroni en spaghetti in de schappen. Koken met zakjes kruiden van bijvoorbeeld maggi was “hot” omdat je op deze manier andere smaken leerde kennen. Toen ik op kamers ging, kon ik dus niet echt koken. Ik kreeg een magnetron van mijn moeder en deze werd flink gebruikt.

In deze tijd wordt er in menig huishouden nog steeds makkelijk gekookt. Krijgen kinderen regelmatig een kant & klaar pannekoek uit de magnetron. En dan nog de standaard uitspraken van vroeger; “Goed (en vooral veel) eten om sterk en gezond te worden” ,“Wel je bord leegeten”

Inmiddels weten we iets beter dat als we elke dag continue en veel eten, dat er ook continue grote hoeveelheden glucose, insuline, cholesterol en vet in ons bloed zit.  Dit houdt ook in dat er steeds immuun activiteit is en er ook ontstekingsbevorderende stofjes in ons bloed aanwezig blijven. Ons lijf krijgt geen “rust” meer en dus kunnen we vatbaarder worden voor allerlei kwalen en aandoeningen en helaas dus ook ziektes.

Een ezelsbruggetje, onthouden uit de lessen, om ultra bewerkt voedsel te herkennen is; “Het zijn meestal producten die onze overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen en ze bevatten doorgaans meer dan vijf ingrediënten met vaak onuitspreekbare namen op het etiket” Misschien heb je er wat aan als je vestrikt bent geraakt in het aanbod of gewoon gezonder wil eten.