Home » Blog » Relatiecoaching » Karakter eigenschappen

Karakter eigenschappen

door | 7 jul, 2020 | Relatiecoaching

Toen gebeurde het en ik was uit balans!

Zaterdagochtend mijn “ontspannen” bodybalance les op de sportschool. Bodybalance heeft invloeden uit de yoga, Tai Chi en Pilates. Deze samenvoeging zorgt voor rust in je gedachte en in je lichaam. Die rust kon ik niet vinden. De zaal is ingedeeld in 16 vierkanten waar we dan 1,5 meter van elkaar staan. Gevolg is dat je recht achter elkaar staat en die spiegel “voorin” geen enkel nut meer heeft als je achterin staat. De les was niet vol, dus ik ga in het “midden” van 2 vakken staan, zodat ik de spiegel kan zien.

De les was al gestart en ik stond lekker met ogen dicht in balans. De deur vloog open. Er kwam een vrouw binnen en liep precies naar “mijn” plek. Ze zei; “Ga eens van die lijn af, blijf in je eigen hok”
Ik was verbaasd maar ook direct totaal uit balans. Ik wist niet wat ik voelde: laat staan “hoe”te reageren. Op dat moment sla ik dicht, ben uit concentratie en het komt ook niet meer zo snel goed.

Ik ben SchizoÏde en een beetje Masochistisch..

WAT? Zeiden mijn kinderen toen ik een cursus had gevolgd over karakterstructuren. “Wat een onzin” is dan een standaard reactie. Onzin is het totaal niet, doordat ik mezelf hierin ging verdiepen kwamen er meerdere “Oh daarom”. Ik trek me bijvoorbeeld terug in situaties die onveilig zijn, ben ik bang voor afwijzing, kan me buitengesloten voelen en kan soms onduidelijk zijn in wat ik werkelijk wil van de ander. Door in de karakterstructuren te duiken weet ik dat die gevoelens heel normaal zijn en het ontstaan is heel erg lang geleden bij de hechting. De eerste ontwikkelingsfase heeft al plaatsgevonden vanaf de 2e helft van de zwangerschap, tot 4 maanden oud bij de schizoide structuur.

Een karakterstructuur is het reactiemechanisme dat je als kind hebt ontwikkeld om optimaal te reageren op je omgeving. Welke karakterstructuur je ontwikkelt is niet alleen afhankelijk van de gezinssituatie waarin je opgroeit, maar ook je gevoeligheid en weerbaarheid. Er zijn 5 type karakters en niemand heeft maar 1 type, maar er overheersen er vaak twee. Deze patronen zijn je overlevingsstrategie geworden en door deze inzichtelijk te maken en te bespreken met behulp van een coach komt er meer inzicht en begrip. Als je met je partner bij een relatiecoach in therapie bent, is dit een mooi hulpmiddel. Jullie kunnen er dan voor kiezen om andere keuzes te maken als het even lastig wordt en dat geeft rust.

Maar wat gebeurde er nou afgelopen zaterdagochtend allemaal in dat hoofd van mij? Iets van “Ik wil vluchten” “Iedereen is stom” “Ik ben niet welkom?”

Natuurlijk totaal uit verband gerukt, maar in alle eerlijkheid zijn dit wel gevoelens die razendsnel komen, maar ook super snel weer weg zijn. Negatieve gedachten blijven langer hangen als je niet goed in je vel zit. Als je de veerkracht niet meer hebt om alles in proportie te zien. Gedachten worden de waarheid en dat kan tot depressieve gedachten leiden.
In deze tijd hebben echt veel mensen het zwaar en zijn eenzaam. Ik sprak laatst een goede vriendin en zij vroeg voor een kennis van haar: “Wat kost jij per uur?” Ik heb haar uitgelegd dat als iemand dringend hulp nodig heeft met depressiviteitof stress ik klaar sta. Een gratis eerste gesprek doe ik sowieso en dan maken we een plan van aanpak. Bij voorkeur werk ik met trajecten van 4 tot 6 sessies, zie mijn aanbod.

Klaarstaan voor een ander, dat doe ik het allerliefst en geniet daar tegenwoordig ook absoluut van. JA ik bewaak hierbij mijn eigen liefde♥

Gaby Koijck

Blog artikelen uit het dagelijkse leven gegrepen. Korte stukjes vanuit de diverse hulpvragen die ik tegenkom in de praktijk. Vitaal in evenwicht zonder stress met gezonde relaties, dat wil toch uiteindelijk iedereen? Vaak heb ik ook (kleine) tips. Soms vraag ik daar een e-mail adres voor terug, want daar help je mij ontzettend mee.

Ik gun jou een stralende dag,

Liefs Gaby

Gerelateerde artikelen

Duurzaam geluk

Duurzaam geluk

Duurzaam geluk is het van binnen naar buiten leven. Gelukkige mensen kennen zichzelf goed genoeg om bij externe prikkels eerst naar binnen te gaan om te voelen wat er echt nodig is. Coaching op duurzaam geluk kan een aanvulling na een burn-out traject zijn.

lees verder
Communicatie

Communicatie

De puberteit start met de veranderende melatonine in de pijnappelklier. Je bent puber tot je cortex uitgegroeid is. Hadden we maar een lesje communicatie gehad op de middelbare school!

lees verder
Reflecteren op mezelf

Reflecteren op mezelf

En weer ging iemand over mijn GRENZEN heen!

Ik weet niet wat er in de lucht hangt, of dat ik er bewust op aan het letten ben. Het gebeurd regelmatig dat iemand over mijn grenzen heen gaat. Als ik erover nadenk, dan gebeurd dat al jaren. En de enige die er wat aan kan doen of er anders mee om te gaan, dat ben ik zelf.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin