Home » Blog » Stress klachten » Vitaliteitscoach

Vitaliteitscoach

door | 10 aug, 2021 | Stress klachten, Vitaal in balans

Vitaliteitscoach, mijn nieuw ik!

Van werken en coachen in de retail als visual merchandise manager, naar het coachen en helpen van mensen op vitaliteit. Stress in mijn leven is wel de veroorzaker van mijn nieuwe geluk. Ik zeg ook wel: “Mijn burn-out is een felicitatie waard”

Wie slaat er een arm om mij heen? 

Dat is wat ik regelmatig dacht. Volledig in de slachtoffer rol. Ik had het idee dat IK alle ballen moest hooghouden. Het gevolg daarvan was dat je over het algemeen minder gezond gaat eten, sporten, leuke dingen gaat doen.

Supplementen die ons kunnen ondersteunen in drukke periode, daar had ik nauwelijks gehoord. Maar had er ook niet veel vertrouwen in. Met wat ik nu weet, zijn er bij de meesten van ons nog wel wat verbeterpuntjes voor meer vitaliteit. Je kunt heel erg lang doorgaan op adrenaline, maar op een gegeven moment ben je echt uitgeblust. Je slaapt slecht, ontspannen is lastig, sommige worden emotioneler, grijpt vaker naar alcohol en anderen storten zich nog meer op het werk.

Vitaal ben je als je bruist van de energie en het gevoel hebt met gemak je werk, je sociale activiteiten, je gezin, je sporten aan kan in de week. Ondertussen ben je ook nog een leuke partner en papa/mama/zoon of dochter. Kortom; als je vitaal bent zit je lekker in je vel en straal je positiviteit uit.

Ik ben Vitaliteitscoach en dat is nog steeds is het lastig om te zeggen. “ Wat is dat?” is een vaak gestelde vraag. En om even te  reflecteren; in het begin vond ik dat het aller aller lastigste van mijn nieuwe IK.  Het niet duidelijk zijn. Maar was ik duidelijk voor mezelf? 

Als we twijvel omdraaien naar iets positiefs, dan valt er dus nog veel te halen en te herstellen in onze omgeving. Het aantal burn-out gevallen stijgt nog steeds… dus we zullen met elkaar een leefstijl aanpassing moeten aangaan. Stap voor stap. Ik heb deze stap gemaakt en dat is de reden waarom ik doe wat ik doe. Wat het jou kan opleveren? Vitaal zonder stress met gezonde relaties.

Vitaliteit is de fysieke en mentale gezondheid.

Het woord is afgeleid van het latijnse woord “vita” en dat betekent “leven”.

Om het goed uit te leggen heeft Albert Sonnevelt de 6 onderdelen in een Vitaliteitspiramide gezet. De onderste drie lagen zijn het mentale stuk en de bovenste lagen het fysieke gedeelte. Met dit model wordt de hele gezondheid in kaart gebracht. De onderste laag heeft de hoogste prioriteit voor langdurig herstel van gezondheid.

  • Het zinvolle leven is ook een beetje spiritueel, want je mag jezelf echt de vraag stellen; Wat geeft jouw leven zin? Wat is betekent geluk voor jou? 
  • Het hebben van ondersteunende relaties is nog niet zo simpel als het lijkt. Door in een sociaal isolement gekomen te zijn door welke reden dan ook. Wie zou jij ontzettend missen als zij niet meer in jouw leven zijn? 
  • Positieve gedachten, in plaats van “Ik heb geen zelfvertrouwen” zeg je: “Ik heb ontzettend veel zelfvertrouwen”. Onze gedachten bepalen een groot deel van hoe we ons voelen.
  • Regelmatig een herstelmoment inplannen zorgt ervoor dat er balans is tussen inspanning en rust. Veerkracht is het kunnen ontspannen en inspannen. Meestal ben je deze kwijt bij stress of het hebben van een burn-out. 
  • Bewegen / sporten zou een dagelijkse activiteit moeten zijn. Een gewoonte, een leefstijl aanpassing. Onze gemoedstoestand wordt er een stuk beter van en zorgt er ook vaak voor dat andere klachten verminderen. Denk aan bloeddruk, cholesterol, goed immuunsysteem, conditie spieren, geestelijke gezondheid etc.
  • Stress wordt vaak onderdrukt door voeding. Het gaat niet altijd om wat je eet, maar of jouw lichaam het tot zich kan nemen. Is jouw lichaam nog in staat om vitamine en mineralen uit het eten te halen? Eten is emotie. Er valt veel over te vertellen.

Ik voelde me futloos!

Soms kunnen voedingssupplementen een duwtje in de rug zijn om vanuit daar eerst gezond te worden en dan je eetgewoonten aan te passen. Mijn redder was mijn goede vriendin Laura, zij adviseerde mij bepaalde supplementen. Ik kon toen weer normaal denken, had weer focus en zag weer de zin van het leven. Ondertussen zat ik nog midden in het hebben van een burn-out en moest eigenlijk al reintegreren op mijn werk. Dat gaat allemaal niet als je niet fit bent. Dat “weer fit zijn” wordt vaak onderschat en er zit ook schaamte op. Daar heb je hulp bij nodig. De supplementen nemen is absoluut niet het enige wat ik gedaan heb, maar voor mij een goed begin! Wat heb jij op dit moment nodig?

 

Gaby Koijck

Blog artikelen uit het dagelijkse leven gegrepen. Korte stukjes vanuit de diverse hulpvragen die ik tegenkom in de praktijk. Vitaal in evenwicht zonder stress met gezonde relaties, dat wil toch uiteindelijk iedereen? Vaak heb ik ook (kleine) tips. Soms vraag ik daar een e-mail adres voor terug, want daar help je mij ontzettend mee.

Ik gun jou een stralende dag,

Liefs Gaby

Gerelateerde artikelen

Kwetsbaarheid als kracht

Kwetsbaarheid als kracht

Ik ben de afgelopen 3 jaar van binnen heel veel rustiger geworden. Het is een lange weg, maar een mooie bijzondere. Laatst zei mijn man; “ga even lekker mediteren schatje” Ook het gezin merkt dat ik het nodig heb om even op mezelf te zijn en tot rust te komen. Het is een keuze die je zelf maakt om bepaalde dingen “anders” te gaan doen als dat beter past. Een leefstijl aanpassing voor een vitaler leven zonder stress en met gezonde relaties.
Het past beter bij mijn persoon. Ik ben gevoelig, ik vang snel prikkels op, dus zal ook goed voor “mij” moeten zorgen om niet boos te reageren als het teveel is.

lees verder
Communicatie

Communicatie

De puberteit start met de veranderende melatonine in de pijnappelklier. Je bent puber tot je cortex uitgegroeid is. Hadden we maar een lesje communicatie gehad op de middelbare school!

lees verder
Veerkracht

Veerkracht

“Hit ‘m hard” tijdens de sessie met het boxen kreeg ik alle ruimte om me emotioneel verder te ontladen. Wat ik leerde? Dat ik voor mezelf op moest gaan komen! Het werd echt tijd, zo kon het niet langer doorgaan.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin