Home » Blog » Stress klachten » Kwetsbaarheid als kracht

Kwetsbaarheid als kracht

door | 25 apr, 2021 | Stress klachten, Vitaal in balans

Kwetsbaarheid als kracht

De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat “het kwetsbaar opstellen” eerder een kracht is dan een zwakte. Ergens in mijn kind periode moet ik hebben besloten dat het mij zou helpen om kwetsbaarheid te tonen. Dat er dan wel naar mij geluisterd werd en ik me dus gehoord voelde als klein meisje. Dat ik dit besluit ooit heb genomen, daar ben ik mij natuurlijk niet bewust van geweest. Vaak neem je een besluit al voor je 2e levensjaar. Het is mijn script geworden, mijn overlevingsstrategie. 

Afgelopen week mocht ik een M E – T I M E gast ontvangen. Dit  arrangement biedt ik aan voor ouders, partners, vrienden of vriendinnen die er even helemaal doorheen zitten. Het zijn 2 nachten, ongeveer 6 uur coaching en natuurlijk wordt je in de watten gelegd met lekker eten. Je hoeft eventjes helemaal niets en mag je totaal overgeven aan jouw kwetsbaarheid.

De cliënt/gast die ik mocht ontvangen is zelf ook coach. De gedachtes die allemaal door mij heen gingen,  waren waanzinnig veel.  Allemaal onzekerheid van mezelf en tegelijk weet ik ook dat het onzin is om dit te denken. Daarom ben ik echt eventjes gaan zitten in stilte en gevoeld dat ik totaal niet onzeker hoef te zijn. Juist door dicht bij mezelf te blijven kan ik misschien juist wel een collega coach enorm verder helpen, waardoor zij ook weer andere kan bereiken. Met dit gevoel mocht ik haar ontvangen.

Het thema waar zij mee kwam was het thema waar ik al geruime tijd mee aan het stoeien ben. Op dat moment realiseer ik me dat niet, dan ben ik helemaal gefocust op haar proces. Maar vandaag in de stilte realiseerde ik me hoe waardevol deze dagen ook voor mij zijn geweest. Tijdens mijn (oude) carrière ben ik namelijk dikwijls aangesproken op mijn gevoeligheid. Dat ik niet altijd te eerlijk moet zijn, niet te open en vooral geen emoties mag tonen; dat paste niet bij mijn functie als manager.

Geen emotie kunnen uiten voelt voor mij als het dichtknijpen van mijn keel, dus na deze gesprekken kwam ik altijd moe en verward thuis.

Het uiten van mijn gevoelens heeft mijn carrière uiteindelijk niet goed gedaan. Ik werd genegeerd, mensen bepaalde voor mij dat ik de job niet aan kon, dat ik niet goed genoeg zou zijn. Ga maar door. En alles werd verkapt verteld, door het aanbieden van een functie die echt niet paste. Maar ook “non verbaal”. Er waren tijden dat ik mezelf voor de gek hield; dat ik het mis had, dat het mijn negatieve gedachten waren en dat het aan mij zou liggen. Deels zou dit ook wel zo zijn geweest, maar het grootste deel van mijn gevoel klopte achteraf wel.

Toen ik de strijdbijl neer had gelegd en me overgaf aan de situatie, was dat de 1ste stap naar verandering.

Na ruim een jaar ups & downs ben ik gaan studeren. En wat leerde ik? Dat mijn kwetsbaarheid, mijn gevoeligheid juist een gave is!  Mijn kracht is mijn gevoel.  Wat ik geleerd heb is dat als iemand jou probeert te vertellen dat je minder emotie moet tonen, het vaak over een stuk gaat waar hij/zij zelf nog niet bij kan. Al die jaren ging het dus niet alleen over mij, maar ook over het afwijzingen en angsten van zichzelf. Door niet open en bloot over gevoelens te praten, voelde ik me onbegrepen in een organisatie waar ook juist mijn hart lag. Door mijn eeuwige onzekerheid durfde ik nooit eigen regie te nemen.  Het werden pijntjes in mijn lichaam, tot het niet meer ging.

Het is vandaag 3 jaar geleden dat ik me kwetsbaar opstelde omdat ik gek werd van een drukke mensenmassa. Ik kwam net uit een burn-out en de drukte in de stad prikkelde al mijn zintuigen. Ik gaf aan mijn partner aan dat ik naar huis wilde, maar hij wilde blijven. Ik stelde me kwetsbaar op, door te schreeuwen, huilen en heel veel emotie te tonen. Deze avond is een nachtmerrie geworden,want voor mijn partner was dit zijn grens, maar tegelijk ging hij vet over mijn grens heen. Ik heb daarna het besluit genomen dat ik zelf regie moet nemen over mijn leven, dat ik mijn grens moet aangeven voordat iemand er over heen gaat. En eigenlijk liet ik altijd over mijn grens gaan en loste dit op door mijn “verdriet en onmacht”aan de ander te tonen en het dus ook daar neer te leggen. Het lost niets op…

Regie nemen over je eigen leven en jezelf een spiegel durven voor te houden is een groot cadeau dat je jezelf mag geven.

De eye-opener van dit proces kwam vandaag. Ik was in de tuin aan het werk en dacht aan afgelopen week. Over mijn gast tijden het M E – T I M E arrangement. Zij is namelijk een heel krachtig persoon maar tegelijk heel gevoelig. Een mooie mens. Ik voelde dat direct bij de kennismaking. Echter…. zij laat haar kwetsbaarheid niet graag zien aan haar omgeving en zal het ook zeker niet uitspreken. Ook bij haar waren er pijntjes in haar lichaam opgeslagen en deed er alles aan om te ontspannen. Wat zij niet deed was het uitspreken van haar diepste verlangens. Haar behoefte aan geborgenheid en veiligheid. Samen hebben we besproken hoe de 1ste stap kon zijn om wel te gaan praten. Alles zit in de vorm van communicatie en in de liefde voor jezelf en de ander voelt.

Ik ben de afgelopen 3 jaar van binnen heel veel rustiger geworden. Het is een lange weg, maar een mooie bijzondere. Laatst zei mijn man; “ga even lekker mediteren schatje” Ook het gezin merkt dat ik het nodig heb om even op mezelf te zijn en tot rust te komen. Het is een keuze die je zelf maakt om bepaalde dingen “anders” te gaan doen als dat beter past. Een leefstijl aanpassing voor een vitaler leven zonder stress en met gezonde relaties.

Het past beter bij mijn persoon. Ik ben gevoelig, ik vang snel prikkels op, dus zal ook goed voor “mij” moeten zorgen om minder snel boos te worden. Mijn missie is om burn-out en stress te voorkomen en te ondersteunen bij gezonde liefdes en werk relaties. Het is zo ontzettend waardevol om te investeren in jezelf, het lijkt dan misschien kostbaar maar met geluk leven is het mooiste wat er is.

Dankbaar voor dit mooie inzicht gaan we morgen weer een nieuwe week in! Liefs Gaby

Gaby Koijck

Blog artikelen uit het dagelijkse leven gegrepen. Korte stukjes vanuit de diverse hulpvragen die ik tegenkom in de praktijk. Vitaal in evenwicht zonder stress met gezonde relaties, dat wil toch uiteindelijk iedereen? Vaak heb ik ook (kleine) tips. Soms vraag ik daar een e-mail adres voor terug, want daar help je mij ontzettend mee.

Ik gun jou een stralende dag,

Liefs Gaby

Gerelateerde artikelen

Communicatie

Communicatie

De puberteit start met de veranderende melatonine in de pijnappelklier. Je bent puber tot je cortex uitgegroeid is. Hadden we maar een lesje communicatie gehad op de middelbare school!

lees verder
Futloos

Futloos

Klachten zoals hoofdpijn, migraine, rugpijn, vermoeidheid, minder zin in seks, stemmingswisselingen, depressiviteit, prikkelbaarheid en slaapproblemen zijn niet fijn.

lees verder
Veerkracht

Veerkracht

“Hit ‘m hard” tijdens de sessie met het boxen kreeg ik alle ruimte om me emotioneel verder te ontladen. Wat ik leerde? Dat ik voor mezelf op moest gaan komen! Het werd echt tijd, zo kon het niet langer doorgaan.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin